Därför är öppna hjärtan mitt alternativ

Jag tror att de flesta av er som läser detta någon gång i ert liv har spelat spelet “Sten, sax och påse”. Ni vet det spelet när man väljer en av tre saker att forma med sin hand och så avgör slumpen vem som vinner. Man brukar iallafall kunna spela det till oändlighet om man är riktigt envis. Det vanligaste är åtminstone att man börjar med bäst av tre. Till saken. Har ni någonsin tänkt på det alltid är slumpen som avgör vem som vinner? Den ena är inte mäktigare eller mer värdefull än den andra. Att bara för att du väljer sax så är inte det en garanti på att du vinner och samma sak om du väljer sten eller påse. Du kan aldrig vara säker på din vinst. För alla tre valen betyder lika mycket.

 

Jag tror på att människan på jorden är som de tre valen i sten, sax och påse. Det fungerar åtminstone på samma sätt. Om vi leker med tanken att stenen är människor från skandinavium, saxen är människor från mellanöstern och påsen är människor från Australien. På samma sätt som när man spelar det traditionella spelet så har du inte större chans att vinna bara för att du alltid väljer skandinavium. Samma sak om du alltid väljer Australien, det ger dig ingen garanterad vinst. Till sist är det samma sak om du väljer mellanöstern. Inte heller då har du någon garanterad vinst. Utan det är alltid slumpen som avgör vem som vinner. Och på samma sätt är därför människorna från skandinavium, australien och mellanöstern alltid lika mycket värda.

 

Så varför envisas med att ställa människor mot varandra, när den enas värde aldrig går över den andras. Varför alltid detta jämförande i vem som gör brottet värst. Är det inte handlingen man ska avsky? Oavsett vem som genomför den? Till sist: Varför ska man envisas så mycket om att människor inte får vistas på samma plats, om värdet ändå är detsamma? Varför ska vi stänga våra hjärtan, när det är slumpen som avgjorde att vi skulle få leva tryggt och bra i Sverige. Borde inte alla få ta del av denna trygghet, som slumpen en gång gav oss!

RSS 2.0